Oświadczenie członków zarządu o zaspokojeniu wierzycieli, którzy wnieśli sprzeciw

Zmiana umowy spółki wymaga uchwały wspólników i wpisu do rejestru. Obniżenie kapitału zakładowego powoduje zmianę umowy spółki. Uchwały, o których mowa powyżej powinny być umieszczone w protokole sporządzonym przez notariusza. Do zgłoszenia obniżenia kapitału zakładowego należy dołączyć: uchwałę o obniżeniu kapitału zakładowego, dowody należytego wezwania wierzycieli, oświadczenie wszystkich członków zarządu stwierdzające, że wierzyciele, którzy zgłosili sprzeciw w terminie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia obniżenia kapitału zakładowego, zostali zaspokojeni lub zabezpieczeni. W oświadczeniu powyższym nie trzeba wymieniać wierzycieli którzy zostali zaspokojeni lub zabezpieczeni, ani też wysokości zaspokojonych lub zabezpieczonych wierzytelności. Oświadczenie członków zarządu o zaspokojeniu wszystkich wierzycieli którzy zgłosili sprzeciw, musi zostać złożone przez wszystkich członków zarządu osobiście - nie mogą więc wyręczać się w dokonaniu tej czynności pełnomocnikami.

• Oświadczenie zapewniające o wniesieniu wkładów

Czy "oświadczenie zarządu spółki o wniesieniu kapitału" powinno być sporządzone w formie aktu notarialnego, czy też wymagana jest tylko zwykła forma uchwały zarządu?

• Skutki nakazu zapłaty w post. upominawczym

Jako jeden z kilku pozwanych (członków zarządu spółki z o.o.) otrzymałem na skutek pozwu wierzyciela nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. W treści nakazu sąd nakazał wszystkim pozwanym, aby solidarnie zapłacili powodowi wskazaną kwotę albo w terminie 2 tygodni od doręczenia nakazu wnieśli do sądu sprzeciw. W dołączonym do nakazu pouczeniu, sąd między innymi podaje, że w razie prawidłowego wniesienia sprzeciwu, nakaz zapłaty traci moc w części zaskarżonej sprzeciwem, a przewodniczący wyznacza rozprawę. Sprzeciw jednego tylko ze współpozwanych o to samo roszczenie oraz co do jednego lub niektórych uwzględnionych roszczeń powoduje utratę mocy nakazu jedynie co do nich. Nakaz zapłaty, przeciwko któremu w całości lub w części nie wniesiono skutecznie sprzeciwu, ma skutki prawomocnego wyroku. Co się stanie, jeżeli tylko ja wniosę sprzeciw, a pozostali członkowie zarządu tego nie uczynią? Czy w takim przypadku uwolnię się od odpowiedzialności, a cała odpowiedzialność spadnie na pozostałych członków zarządu, czy też sprzeciwem tym spowoduję, że tylko ja będę musiał uczestniczyć w procesie, w którym - w wypadku przegranej - tak czy owak będę musiał swoją część zapłacić?

• Odpowiedzialność cywilna zarządu spółdzielni

Firma uzyskała 2 lata temu tytuł wykonawczy przeciwko spółdzielni mieszkaniowej. Spółdzielnia nie ma majątku i obecnie nie prowadzi działalności. Czy można wystąpić z roszczeniem cywilnym przeciwko zarządowi spółdzielni? Czy można wystąpić z egzekucją przeciwko członkom spółdzielni, którzy otrzymali w drodze aktów notarialnych mieszkania na własność? Wiemy, że z takim roszczeniem można wystąpić przeciwko zarządowi spółki z o.o., ale nie wiemy, czy można wystąpić przeciwko zarządowi spółdzielni.

• Wymagania dla kandydatów do spółek Skarbu Państwa

Czy kandydaci na członków rad nadzorczych i członków zarządu spółek Skarbu Państwa muszą legitymować się ukończonymi kursami dotyczących tych stanowisk?

• Oświadczenie podpisane przez pełnomocnika

Podpisany został akt notarialny założenia spółki z o. o. Udzielono aktem notarialnym pełnego pełnomocnictwa trzeciej osobie - księgowej do dokonania wszystkich czynności związanych ze zgłoszeniem spółki do KRS. Czy składane do KRS oświadczenie wszystkich członków zarządu, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały wniesione w całości przez wszystkich wspólników może zostać podpisane przez pełnomocnika? Jeśli tak to jaka jest odpowiedzialność pełnomocnika za złożenie takiego oświadczenia?

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane