Oświadczenie o rezygnacji z funkcji członka zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością

Jedną z przyczyn wygaśnięcia mandatu członka zarządu spółki z o.o. jest jego rezygnacja - jednostronna czynność prawna składana spółce. Rezygnacja może mieć charakter natychmiastowy bądź odroczony do momentu w niej wskazanego. Do złożenia rezygnacji przez członka zarządu stosuje się odpowiednio przepisy o wypowiedzeniu zlecenia przez przyjmującego zlecenie, w szczególności zastosowanie znajdą regulacje dotyczące możliwości wypowiedzenia w każdym czasie oraz o obowiązku naprawienia szkody wynikłej z wypowiedzenia bez ważnego powodu.

• Oświadczenie woli członka zarządu o rezygnacji

Byłem prezesem zarządu spółki z o.o. Sprzedałem właśnie swoje udziały wiceprezesowi zarządu tej spółki. W jaki sposób mam złożyć rezygnację z funkcji prezesa zarządu?

• Rezygnacja z mandatu członka zarządu

W jaki sposób zrezygnować z mandatu członka zarządu spółki z o.o.? Czy wystarczy poinformować wspólników pisemnie?

• Wypowiedzenie umowy spółki

Jestem jednym z dwóch wspólników spółki z o.o., posiadam 41% udziałów. Jestem także członkiem zarządu tejże spółki. W jaki sposób mogę wystąpić ze spółki z o.o. (nie chcę być dłużej jej wspólnikiem) i zrezygnować z funkcji członka zarządu?

• Wypowiedzenie kontraktu menedżerskiego

Czy jeżeli istnieje ważny powód dla rezygnacji prezesa zarządu (przewlekłą choroba), to ów prezes może wypowiedzieć kontrakt menedżerski i uwolnić się od odpowiedzialności za szkodę wynikłą z sytuacji braku zarządu spółki? Prezes naprawdę nie jest w stanie prowadzić interesów spółki. Kontrakt prezesa przewiduje okres wypowiedzenia 6 miesięcy. W umowie jest jednak zapisane także prawo do szczególnego wypowiedzenia umowy (bez określenia szczegółów).

• Rezygnacja z funkcji członka zarządu sp.z o.o.

W połowie miesiąca lipca złożyłem rezygnację z funkcji Prezesa zarządu spółki zoo. Zostałem odwołany uchwałą rady nadzorczej, która jest w statusie spółki organem powołującym oraz odwołującym. Jakich formalności powinienem jeszcze dopełnić by nie odpowiadac w majestacie prawa, za zobowiązania i inne sprawy spółki ? Kto odpowiada za niezapłacony VAT, którego termin płatności upływa juz po mojej rezygnacji (25 lipca)? Dodam, że w momencie rezygnacji należności dla spółki sa znacznie mniejsze niż spółki wobec jej wierzycieli.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane