Oświadczenie o objęciu udziału w podwyższonym kapitale zakładowym przez nowego wspólnika

Zgodnie z art. 259 ksh, oświadczenie nowego wspólnika powinno zawierać przystąpienie do spółki oraz objęcie udziału lub udziałów o oznaczonej wartości nominalnej. Oświadczenie takie wymaga formy aktu notarialnego. Na podstawie art. 154 § 3 w zw. z art. 261 kh, udziały mogą być obejmowane również po cenie wyższej od ich wartości nominalnej. Wówczas powstałą nadwyżkę przelewa sie do kapitału zapasowego spółki. Należy jednak pamiętać, że udziałów nie można nabywać po cenie niższej od ich wartości nominalnej.

• Podwyższenie kapitału - załączniki do KRS

Dostałam zwrot dokumentów celem usunięcia braków proszę o wzór oświadczenia udziałowców o podwyższeniu kapitału, nie wiem co takie oświadczenie powinno zawierać. Według umowy spółki kapitał zakładowy nie wymaga notariusza, myślałam że wystarczy tylko wypełniony druk, a tu sąd każe mi donieść oświadczenia udziałowców.

• Objęcie nowych udziałów w spółce z o. o.

Walne Zgromadzenie podjęło uchwałę o podwyższeniu kapitału zakładowego. Czy dotychczasowy wspólnik może złożyć oświadczenie o objęciu nowych udziałów w podwyższonym kapitale, ale jednocześnie nie wnieść wpłaty na pokrycie kapitału? Czy objęcie nowych udziałów jest możliwe tylko w przypadku pokrycia kapitału?

• Jak podwyższyć kapitał zakładowy spółki z o.o.

W jaki sposób dochodzi do podwyższenia kapitału zakładowego spółki z o.o.?

• Wycofanie wniosku o wpis do KRS

Po złożeniu wniosku do KRS o zmianę wpisu dotyczącego: zarządu spółki, ustanowienia prokury, podwyższenia kapitału zakładowego spółki, otrzymałem postanowienie, iż nie ma możliwości dokonania podwyższenia kapitału zakładowego spółki bez zmiany umowy spółki, jeżeli nie wszyscy dotychczasowi wspólnicy obejmują nowe udziały, co w niniejszej sprawie ma miejsce, lub też nie obejmują udziałów proporcjonalnie w stosunku do swoich dotychczasowych udziałów. W związku z powyższym dla skuteczności uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego i objęciu ich tylko przez niektórych wspólników w spółce konieczna jest zmiana umowy spółki oraz złożenie oświadczeń o objęciu udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym również w formie aktu notarialnego. Sąd powołał sie na uchwałę SN z dnie 15.12.2006 roku o sygn. III CZP. Jednocześnie otrzymałem zarządzenie z wezwaniem o uzupełnienie braków formalnych w postaci m.in. wzorów podpisów zarządu i prokurenta. Wniosek składany był ponad miesiąc temu i w międzyczasie zarząd postanowił zmienić nazwę firmy. Czy aby przyśpieszyć całą procedurę, możliwe jest wycofanie całości wniosku, a następnie, po zmianach umowy spółki w części nazwy firmy oraz w części kapitału zakładowego, złożenie ponownie wniosku jednocześnie o: 1. ustanowienie nowego zarządu, 2. nowego prokurenta, 3. podwyższenie kapitału zakładowego spółki, ale poprzez objęcie nowych udziałów tylko przez jednego wspólnika, 4. zmianę nazwy firmy?

• Prawo pierwszeństwa nabycia udziałów

W umowie spółki z o.o. istnieje zapis, cytuję: "pozostali wspólnicy mają pierwszeństwo nabycia udziałów przeznaczonych do zbycia". Czy w takiej sytuacji sprzedaż udziałów jednemu ze wspólników również wymaga procedury dotyczącej prawa pierwokupu? Czy jeśli sprzedam udziały wspólnikowi to pozostali wspólnicy mogą taką sprzedaż zakwestionować?