Oświadczenie o wstąpieniu spadkobierców wspólnika spółki cywilnej do spółki

Można zastrzec, że spadkobiercy wspólnika wejdą do spółki na jego miejsce. W wypadku wstąpienia spadkobierców do spółki,w miejsce wspólnika, powinni oni wskazać spółce jedną osobę, która będzie wykonywała ich prawa. Dopóki to nie nastąpi, pozostali wspólnicy mogą sami podejmować wszelkie czynności w zakresie prowadzenia spraw spółki.

• Rozwiązanie umowy spółki cywilnej

Czy konieczne jest sporządzenie remanentu likwidacyjnego przy rozwiązaniu spółki cywilnej (dwuosobowej) jeśli wspólnik występuje ze spółki i przekazuje mi wspólnie zakupione rzeczy (chodzi o parę ksiązek - nieduża wartość). Jakie odnośne sformułowanie należy w związku z tym umieścić w umowie rozwiązania?

• Wejście w miejsce wspólnika spłacanego w sp.c.

Mam dwuosobową spółkę cywilną. Chcemy, żeby moja żona spłaciła wspólnika i zamiast niego weszła do spółki. W jakiej formie tej spłaty dokonać?

• Umorzenie udziałów w związku ze smiercią wspólnika

Czy w związku z śmiercią wspólnika Zarząd może zastosować umorzenie automatyczne udziałów z czystego zysku i czy do tego umorzenia wystarczy uchwała Zarządu? Umowa spółki wyklucza wstąpienie spadkobierców do spółki i przewiduje spłatę spadkobierców a także dopuszcza umorzenie udziałów na zasadach określonych przez Zgromadzenie Wspólników. Na podstawie jakiego dokumentu Zarząd spłaci spadkobiercę.

• Uchwała o umorzeniu udziałów

Co powinna w swej treści zawierać uchwała zgromadzenia wspólników spółki z o.o. umarzająca udziały zmarłego wspólnika w związku z wyłączeniem wstąpienia spadkobierców w miejsce zmarłego wspólnika? Czy odnośnie spłaty spadkobierców wystarczy podać np. wartość księgową udziału na dzień (jaki)? Jakiego rodzaju jest umorzenie udziałów zmarłego wspólnika? Czy wystarczający jest dotychczasowy zapis w umowie spółki, że udziały zmarłych wspólników są umarzane?

• Zmiana wspólnika spółki cywilnej

Chcę zmienić wspólnika w spółce cywilnej. Jak można to przeprowadzić w myśl nowych przepisów tak, aby nie była konieczna likwidacja dotychczasowej spółki i wszystkie wynikające w związku z tym procedury fiskalne? Chciałbym również zachować dotychczasową nazwę (w nazwie nie występowały nazwiska wspólników), numer REGON i NIP.